Sam&Adam_06.jpg

 
 
 

Sam&Adam

Welkom bij de familie

‘Steeds meer jonge gezinnen verlaten Amsterdam: goedkopere huizen, meer ruimte, meer rust en meer groen.’ Een krantenkop van enkele maanden geleden. Een groot probleem voor de stad. Vandaar de specifieke vraag in ontwikkeltender blokken B&C bij het Amstelstation om veel gezinswoningen te ontwerpen van 80+ m2 met een huur niet hoger dan 970 euro per maand.

logo_Sam&Adam-02.png
 

Een vertrouwd ­familiegevoel
Bij familie voel je verwantschap, heb je een gevoel van thuis. Je bent in een vertrouwde omgeving en kunt jezelf zijn. Dat gevoel van herkenning maakt dat familie zo belangrijk is. Sam & Adam zijn familie. Twee eenheden die een sterke onderlinge relatie hebben, maar niet identiek zijn. Sam is kleiner dan zijn grote broer Adam. Heeft eigen kenmerken, een andere uitstraling, een eigen identiteit. Maar het zijn duidelijk broers. Met dezelfde achtergrond, hetzelfde genenpakket. Een fijne, betaalbare gezinsplek, waar je kunt opgroeien en spelen, wonen en verblijven.

 
 
 
 

Met Sam & Adam sluiten we aan op het palet aan architectonische kwaliteiten van het Amstel Station en de Amstel Tower om zo nadrukkelijk het gevoel van één samenhangend geheel te versterken. We kiezen voor robuuste betonnen kaders die in kleur en tint aansluiten bij de grove, natuurstenen beplating van het Amstel Station en qua textuur bij de natuurstenen rand van de Amstel Tower.

 
 
Sam%26Adam_01.jpg
 
 

Een nieuwe publieke ruimte 
Door de komst van Sam & Adam ontstaat aan de Julianalaan een nieuwe, publieke ruimte. Het Stadsplein is royaal bemeten en aantrekkelijk door de ruimtelijke en programmatische diversiteit. Van bruisend plein tijdens de ochtendspits tot gezellige terrasjes in de avondzon. Het Stadsplein is ontworpen als een stedelijk balkon met zicht over de Julianalaan en het Amstelstation. Door de verhoogde ligging krijgt het een luw karakter. Midden op het plein plaatsen we een regenwaterfontein met daaromheen ruimte voor terrassen. Zeer uitnodigend om op weg naar huis of onderweg even te vertoeven. 

 
 
Sam&Adam_02.jpg
 
 

Dynamische urban plint met meerdere sferen
Deze plint rondom het gebouw heeft verschillende sferen per zijde en per gebouw. Ook in de voorzieningen hebben Sam&Adam namelijk net iets andere karaktertrekken. Sam is meer gefocust op retail en bewegen met de supermarkt, daily shops en sport voor bewoners, ondernemers, bezoekers, reizigers en toevallige voorbijgangers. Adam biedt ruimte aan maatschappelijke voorzieningen, zoals broedplaatsen, het kinderdagverblijf en co-workplekken. Lola Broedplaatsen heeft meegedacht over het integrale plintconcept van Adam. Het gevarieerde aanbod sluit aan bij de wensen van de drukke stadsmens en biedt tegelijk warme, meer dorpse geborgenheid aan de bewoners.

Sam&Adam_urban plint.jpg
 
 
 

De inzending kreeg de hoogste score op kwaliteit.

Client:
Dura Vermeer

Rol Tenderboost:

  • Strategie en architectenselectie

  • Conceptvorming

  • Art Direction

  • Uitwerking communicatiemiddelen

Architectuur:
Paul de Ruiter, de Dakdokters, DS Landschapsarchitecten, Lola Broedplaatsen, Pieters Bouwtechniek, DWA

Visuals:
VERO Visuals